Den Salige Isabel

Shoppestopp, jeg prøvde dette

Bølgen om å utføre shoppestopp over en periode har kommet over meg. Jeg er med på å forbedre verden ved å gå en tid uten å kjøpe nye klær eller sko jeg egentlig ikke trenger og dermed støtter jeg ikke den raske moteindustrien som er i dag. Er du med også?

Bakgrunnen for shoppestopp

Shoppestopp har alltid vært noe jeg er veldig interessert i. Helt siden jeg leste om Jenny Skavlan og hennes meninger om at nordmenn har et shopping problem, har jeg tenkt at hun har mye rett i det hun sier. Det er ofte man handler på impuls, klær eller sko man faktisk ikke trenger eller har behov for. 

Jenny Skavlan mener hvert 5. plagg i norske hjem ikke blir brukt. Dette betyr at dersom du har 300 plagg hjemme, så er det faktisk 60 plagg du aldri bruker! Som vi ser så er det en hel del klær som bare blir liggende i garderoben din. 

Noe annet som er veldig interessant er historien til Greta Thunberg som nettopp jobber hardt for en bedre verden, her kan man lese mer om dette.

Jeg må ha shoppestopp

Hva shoppestopp betyr

Shoppestopp betyr at man i en periode av 1 måned, 3 måneder eller kanskje ett helt år ikke handler klær eller sko. Ved å tilføre denne kulturen i en lengre periode kan man derfor gjøre en slags “detox” og slutte med impulskjøp som er dårlig for både lommeboken og miljøet.

Tise appen hjelper til shoppestopp

For mange så kan det være vanskelig å la være å handle på impuls. Ofte ses shopping som en aktivitet der man kan ha en fin tid med venner og familie, man kan kose seg med å prøve klær og sko, gi hverandre fine komplimenter som oppmuntrer enhver og får én til å føle seg bedre. Det kan derfor ligge dypt i en selv og slutte med shopping, fordi det nemlig har blitt en del av kulturen og personligheten til hver enkelt. 

Jenny Skavlan har begynt med utviklingen av appen “Tise”. Dette er en fin app som kan hjelpe en til å holde seg til shoppestopp. Det er en “støttegruppe”, men også en gruppe som gir deg motivasjon og pågangsmot til å holde ut og å fullføre det målet man har satt seg. 

Hvordan bruke appen

Appen begynner med at man skal legge til hvor mye penger man bruker hver måned. I tillegg til hvor mange plagg man pleier å kjøpe og hvor lenge man ønsker å utføre shoppestopp. Her deler jeg hvordan det ser ut fra min egen mobil, det er kjempe enkelt:

Shoppestopp med appen Tise fra Jenny Skavlan

Du får deretter opp hvor mange dager du har vært med på bevegelsen. Hver dag vil den oppdateres for å se hvor mye vann, penger, CO2 og kjemikalier du “sparer” ved å ikke handle.

Det som er tillatt

Under shoppestopp tiden så er det altså ikke tillatt å shoppe nye klær eller produkter på impuls. Derimot et par ting som er tillatt. De nevner for eksempel at undertøy og sokker er helt klart tillatt. Dette er noe enhver trenger og man kan ikke akkurat gå med hull i sokken under denne tiden!

Likevel er det også tillatt å kjøpe brukte klær. Eller dersom noen gir deg klær så er det også lov å motta disse som en gave eller en donasjon. Dette er gode nyheter! 

Jeg vil holde dere oppdaterte om hvordan dette vil være for meg. Dette siden jeg har satt meg et mål for en lengre periode.