Den Salige Isabel

Greta Thunberg – fra skulking til revolusjon

Jeg er så utrolig fascinert av Greta Thunberg, og hvordan hun har fått hele verden (i alle fall den yngre generasjon) med på en revolusjon som stadig pågår, for å hjelpe til å redde verden. Hun er nå 17 år, men startet hele revolusjonen som 15-åring, noe som er ganske utrolig. Og alt startet med at hun bestemte seg for å skulke hver fredag, for å skape bevegelsen #fridaysforfuture. 

Det startet som en ensom streiking og ble til en verdensbevegelse

Greta har fått mye blest rundt seg ettersom hun ikke er redd for å si det hun mener, noe hun selv takker sin aspergers for. Hun kaller det sin superkraft, og vi kan vel alle være enig om at hun har gjort noe helt spektakulært – nemlig få verdens unge til å få øynene opp for klimakrisen vi opplever i verden akkurat nå. Det er utrolig viktig å gjøre alle småting man kan for å hjelpe klima, som for eksempel å pante flasker, resirkulere, ikke fly, spise vegansk om mulig og passe på å ikke sløse verken med mat eller andre varer. Men nettopp det at Greta i tillegg til alt dette har fått mennesker verden over til å forstå hva som pågår er ganske magisk, og utrolig viktig. 

Greta har skapt en stor bevegelse

Fra ensom ulv til folkehelt for den yngre generasjon

Hun startet helt alene utenfor “Riksdagen” som er stortinget i Sverige. Der satt hun med sitt skilt som hadde påskrevet “skolestreik for klima”. Hver eneste fredag gjorde hun dette. Litt over et år senere så streiket flere millioner mennesker verden over. Både unge og eldre fra utrolig mange forskjellige land, sammen i kampen mot klimakrisen. Det var helt fantastisk å se, og jeg håper at dette samholdet aldri slutter. Jeg kunne faktisk begynne å tro på at det kan gå bedre med den fine verden vår, som vi må ta vare på.   

Greta motiverer ungdommer som streiker for miljøet

Greta som imponerer og gjør selv erfarne voksne målløse

På FN’s klimatoppmøte 2019 kan man mildt sagt si at Greta gikk viralt. Hun holdt en tale som fikk hår til å røyse seg på armene til flere. Ettersom den var utrolig følelsesladet, og fikk igjennom noen utrolig viktige beskjeder. Husk at hun bare var 16 år på dette punktet. Utrolig imponerende! Men det som kanskje gjorde henne enda mer kjent var hennes ansikt som ble fanget på kamera når hun så Donald Trump – USA’s president. En grimase som sent vil glemmes.

En informativ podcast om Greta som fikk meg til å tenke litt

Min interesse for Greta har lenge vært stor og jeg deltok på to store streiker for klima i 2019. Jeg lar meg undervise av Greta sine kunnskaper og suger til meg det meste hun har å si. Men det er også interessant å høre andre snakke om henne og det hun jobber med. Jeg hørte en podcast på NRK om henne, som fikk meg til å tenke litt ekstra. Den er oppdelt i fire deler, og jeg anbefaler den om du er interessert i Greta Thunberg og klimaspørsmålet.