Den Salige Isabel

Etikk og klesindustrien, et problem

Mennesker verden over, spesielt i Asia, lider fordi vi ønsker oss billige klær. Hva kan vi gjøre, og kan vi gjøre noe for at etikk i klesindustrien blir forbedret i fremtiden? 

Problemet med etikk i klesindustrien i dag

Det er ikke lenge siden vi så bilder av HM og andre merker sin etikk på sine industrier i Bangladesh. Mennesker som jobbet under veldig vanskelige omstendigheter, arbeidsplasser med store risikoer og farer mot brann og uten sikkerhet. Det var mye snakk om disse fabrikkene, og det var mange som sluttet å kjøpe HM sine produkter etter lanseringen av omstendighetene til skapelsen av produktene deres. Jeg var én av disse menneskene. Det var ikke kun nyhetene om Bangladesh sine omstendigheter som stakk meg dypt i hjertet, men generelle etiske forbehold ikke bare HM, men mange tilsvarende merker har i forhold til planeten vår og hvordan vi behandler andre mennesker. 

En bedre etikk og omstendigheter i klesindustrien vil gjøre planeten vår bedre

De store bør ta ansvar om en bedre etikk i klesindustrien

De som er større enn oss små, de store og viktige figurene der ute. Dersom de kunne de tatt ansvar for en bedre etikk i klesindustrien og bedre planet ville ting vært enklere for oss alle mann. I forbindelse med hvordan produkter blir fabrikkert kan diskuteres i en evighet. Det er sant at i forhold til andre arbeidsplasser i land som Bangladesh, er kanskje HM og tilsvarende merker et paradis med høye lønninger. Likevel må vi spørre oss selv, er dette nok? At i andre land så er det vanskelig å leve. Så betyr dette at da kan vi likså godt la de fortsette å ha det slik?

De små kan ta ansvar

Spørsmålene jeg har stilt meg selv ganske mye er noen av disse: Hvis jeg slutter å shoppe hos de store merkevarene som har sine fabrikker i Asia, vil dette hjelpe planeten vår? Hva om alle stopper å handle hos dem, vil dette forbedre etikken i klesindustrien på et generelt basis? Eller vil merkene gå konkurs, og fabrikkene i Asia legges ned, og alle vil bli igjen uten jobb, uten lønn og uten mat? Hvilke konsekvenser vil det gi at et enkelt land tar noen få steg mot en mer etisk klesindustri. Men hva om ingen andre tar noen steg sammen med oss? Vil vi i Norge stå alene mot denne kampen? Likevel, dersom ingen tar noen steg i det hele tatt så ville aldri verden bli bedre?

Være gode eksempler for en bedre planet

Det å være gode eksempler for en bedre planet er noe vi hver av oss bør sette seg som egne og personlige mål. 

Etikk for vår verden

Norge kan bidra en del med å være strengere på hvordan etikken i klesindustrien utvikler seg. Det har vært ideer på en bedre kontroll i logistikken og import av klær til Norge. Der man kan kontrollere om at i hvert fall grunnleggende etiske prinsipper blir kartlagt på de fabrikkene som vi importerer fra. Dersom noen ikke følger disse, bør en slags moms eller lignende betales for brudd av disse. Denne momsen vil deretter gå tilbake til arbeiderne i fabrikken. Kan dette være gjennomførbart? 
Vil vi kunne klare å jobbe sammen mot en bedre planet? Vil vi hver av oss gjøre vår lille del? Det finnes også helt enkle ting man kan gjøre, for eksempel lage sin egen ansiktsskrubb! Se her for mer informasjon.